Testy na nietolerancję pokarmową

Testy na nietolerancję pokarmową

Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na pewne pokarmy, co może objawiać się na wiele sposobów, jak np. ostre bóle głowy, migrena, problemy skórne czy nie domagania układu oddechowego. Nie jest łatwo uświadomić sobie, że pożywienie jest przyczyną występowania pewnych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni po zjedzeniu pokarmu. Testy na nietolerancję pokarmową pomogą wskazać przyczynę objawów i doprowadzić do długotrwałego lepszego samopoczucia.

Nietolerancja pokarmowa, to nie to samo co alergia pokarmowa. Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.
Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty. Objawy występują zazwyczaj w przeciągu kilku minut od spożycia czy wejścia w kontakt z alergenem.

Objawy nietolerancji pokarmowej:

  • Problemy układu oddechowego – nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma.
  • Problemy przewodu pokarmowego – wzdęcia, zaparcia, otyłość, zespół nadwrażliwego jelita, biegunka.
  • Problemy skórne – atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, pokrzywka, egzema.
  • Problemy z utrzymaniem ciąży.
  • Problemy reumatologiczne, bóle mięśni, osłabienie, zaburzenie koncentracji, autyzm, stany depresyjne, lęki.

Aby zapobiec objawom chorobowym, często wystarczy wyeliminować z diety produkty nietolerowane. Jeżeli test wykaże podwyższone stężenie przeciwciał IgG dla konkretnego produktu zaleca się wyeliminować go całkiem z diety i zastąpić innym na co najmniej trzy miesiące, w ten sposób organizm zregeneruje siły witalne i odpornościowe układu immunologicznego.

LISTA BADANYCH ALERGENÓW * dotyczy grup produktów

Nazwa produktu

fp200 ft100 v90 ft90 ft40
Produkty mleczne
BIAŁKO JAJA




ŻÓŁTKO JAJA




MLEKO KROWIE




MLEKO KOZIE




MLEKO OWCZE



 
ALFA-LAKTOALBUMINA

     
BETA-LAKTOGLOBULINA

     
MLEKO BAWOLE

KAZEINA

Ryby i owoce morza DORSZ



KRAB



HOMAR



KREWETKI *



OSTRYGI



ŁOSOŚ



TUŃCZYK



PSTRĄG



  MAŁŻE (Mytilus edulis)



 
SOLA

PRZEGRZEBKI
PLAMIAK/ŁUPACZ

FLĄDRA/PŁASTUGA

ŚLEDŹ

  MAKRELA

  MIECZNIK

  TURBOT

  MAŁŻE (Venus mercenaria)

  KAŁAMARNICA/KALMAR


  MORSZCZUK



  OŚMIORNICA



  OKOŃ MORSKI



  SARDYNKA


 
  MĄTWA/SEPIA


  ANCHOIS


  OKOŃ

  KARP

  KAWIOR

  SERCÓWKA JADALNA

  WĘGORZ

  ŻABNICA

  SZCZUPAK

  DORADA

Owoce JABŁKO

   
  CYTRYNA

   
  POMARAŃCZA

   
  GRUSZKA

     
  TRUSKAWKA

   
  WIŚNIA/CZEREŚNIA

   
  WINOGRONA *

   
  LIMONKA

   
  ANANAS

   
  POMIDOR

   
  BANAN

   
  KIWI

   
  MELON

   
  OLIWKI

   
  BRZOSKWINIA

 
  ŚLIWKA

 
  NEKTARYNKA

  JEŻYNY

  GREJPFRUT

  MALINA

  CZARNA PORZECZKA

  ŻURAWINA

  AVOCADO

  MORELA

  FIGI

   
  ARBUZ

 
  MANDARYNKI

 
  JAGODY/BORÓWKI

  GUAWA/GRUSZLA
  LICZI CHIŃSKIE

  MANGO

  MORWA

  PAPAJA

  GRANAT

  RODZYNKI

  CZERWONA PORZECZKA

  RABARBAR

  DAKTYLE
Produkty zbożowe KUKURYDZA

 
  OWIES

   
  RYŻ

 
  ŻYTO

 
  PSZENICA

   
  JĘCZMIEŃ

 
  PSZENICA

 
  DURUM/TWARDA

   
  GLIADYNA/GLUTEN

 
  GRYKA ZWYCZAJNA

   
  OTRĘBY PSZENNE

  PROSO/KASZA JAGLANA

  LEN ZWYCZAJNY

  TRANSGLUTAMINAZA

  PSZENICA ORKISZ

  KUSKUS

  KOMOSA RYŻOWA

  SŁÓD
 Drób i mięso KURCZAK

  WIEPRZOWINA

 
  INDYK

   
  WOŁOWINA

   
  JAGNIĘCINA

   
  KACZKA

  CIELĘCINA

  SARNINA

  MIĘSO Z KRÓLIKA

  KONINA

  MIĘSO STRUSIE

  MIĘSO Z WOŁA

  MIĘSO Z KUROPATWY

  MIĘSO PRZEPIÓRCZE

  MIĘSO Z DZIKA
 Orzechy  MIGDAŁY

 
   ORZECHY LASKOWE

   
   ORZESZKI ZIEMNE

   
   PISTACJE

 
   ORZECHY WŁOSKIE

 
   KOKOS

  ORZECHY BRAZYLIJSKIE
  ORZECHY NERKOWCA
 
  ORZESZKI PINI
  CIBORA JADALNA
  ORZECHY MAKADEMII
Warzywa
FASOLA BIAŁA

 
  FASOLA CZERWONA

  BROKUŁY

 
  KAPUSTA BIAŁA

 
   KALAFIOR

   
  ZIELONY GROSZEK
     
  ZIEMNIAKI
 
   SOJA
   
  MARCHEW
 
   FASOLKA
 
  BAKŁAŻAN
 
   OGÓREK
   
   SOCZEWICA
 
  SAŁATA
   CEBULA
 
   PAPRYKA *
   
   KABACZEK ZIELONY
     
  DYNIA *
 
   CYKORIA
 
  SZPINAK
  SZPARAGI
  BRUKSELKA
  SELER
  BURAKI
  POR
  KAPARY

  KOPER WŁOSKI

 
  KARCZOCHY
 
   CIECIERZYCA/CIECIORKA

 
   AMARANTUS/SZARŁAT

  KAPUSTA CZERWONA
   BÓB

   BOĆWINA

   RZODKIEWKA
   RUKOLA

SZALOTKA
 BATAT/SŁODKI
 ZIEMNIAK
 RZEPA
 RUKIEW WODNA

 MANIOK JADALNY/JUKA
 Zioła i przyprawy  CZOSNEK
GORCZYCA
 
 ZIARNA PIEPRZU *
 
PAPRYCZKA CHILLI
   
 NAĆ PIETRUSZKI
 
BAZYLIA
 
 IMBIR
 CYNAMON
 GOŹDZIKI
KOLENDRA
KMINEK
 KOPEREK
 CHMIEL
MIĘTA
GAŁKA MUSZKATOŁOWA
SZAŁWIA
TYMIANEK
 WANILIA
 MIŁORZĄB JAPOŃSKI
ANYŻ
 ALOES
 LIŚĆ LAUROWY
RUMIANEK
PIEPRZ KAJEŃSKI
CURRY
LUKRECJA
MAJERANEK
POKRZYWA
MIĘTA PIEPRZOWA
ROZMARYN
SZAFRAN
ESTRAGON
ŻEŃ SZEŃ
 Pozostałe produkty DROŻDŻE PIEKARSKIE
 
DROŻDŻE PIWOWARSKIE
 
GRZYBY
 
ZIARNO KAKAOWCA
   
KAWA
   
NASIONA SŁONECZNIKA
   
SEZAM
 
HERBATA CZARNA
 
HERBATA ZIELONA
CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI
CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI
RZEPAK
KASZTAN JADALNY
NASIONA KOLA
MIÓD
 
AGAR AGAR
CUKIER TRZCINOWY
TAPIOKA